Insight

IQ-EQ, de BPO-partner voor beleggingsadministraties

Amsterdam

ANT is al ruim 100 jaar een bekende naam voor het administreren van beleggingen in de financiële wereld van Amsterdam. Vele marktpartijen weten echter niet dat ANT opgegaan is in de IQ-EQ Group, een met 3000 medewerkers in meer dan 23 landen actieve aanbieder van administraties van beleggingen. IQ-EQ is in de Nederlandse markt nu actief met 180 medewerkers onder de naam IQ-EQ Nederland. Tijd om haar te positioneren. 

DE beleggersrekening administrateur van Nederland

In 2018 heeft IQ-EQ het 100-jarig bestaan van de klantenrelatie gevierd met aan de beursgenoteerde multi-nationals. Het betrof hier een service van het voeren van het register van houders van certificaten van aandelen. Het voeren van 'certificaten' registers was jarenlang een core business van ANT, nu IQ-EQ.

In 2019 verzorgt IQ-EQ nog steeds voor circa 20% van de beursgenoteerde bedrijven administratieve diensten. 

De jarenlange ervaring is o.a ook ingezet voor het administreren van het AH-klantenfonds en wordt nog ingezet voor het verzorgen van administraties en uitbetalingen van claims en administeren van personeelsaandelen en -opties.

De ervaring is tevens gebruikt voor het in 1999 kunnen opzetten van de eerste Wft Beleggersgiro door een niet-bancaire financiële instelling. In 2019 biedt IQ-EQ via een aparte Stichting nog steeds als enige niet-bancaire financiële instelling haar Wft Beleggersgiro faciliterend, aan beleggingsondernemingen, pensioenfondsen, verzekeraars en banken aan. IQ-EQ biedt haar administratieve services ook t.b.v. Wge Bewaren van het vermogen van klanten van bijvoorbeeld Vermogensbeheerders of Family Offices.

Banken hebben IQ-EQ voor de Wft Beleggersgiro ook gevonden voor het servicen van Closed Books. Zo wordt door IQ-EQ het beleggingsonderdeel van een beleggingshypotheek van een grote Nederlandse bank al jaren naar tevredenheid verzorgd. 

Een andere juridische vorm van het administreren van beleggingen zijn participantenregisters van beleggingsfondsen, vastgoed, private equity en cooperatieve projecten zoals o.a. voor zon-of windenergie parken.

IQ-EQ administreert ook Bankspaar-Box1 producten. 

Voor het kunnen aanbieden van één loket, biedt IQ-EQ ook de administratie van Beleggigingsfondsen en collectieve investeringsprojecten. Voor zowel bestaande fondsen als start-ups. 

Een activiteit die IQ-EQ ook aanbiedt is het Securitariseren van 'Leningen'. IQ-EQ is al jaren betrokken bij Securitarisaties van de grootste financiële instellingen van Nederland.

Strategie 

IQ-EQ wil al haar kennis en ervaringen delen met de markt. Daarom positioneert de IQ-EQ Group de BPO voor  de administratie van beleggersrekeningen als speeractiviteit voor IQ-EQ Nederland. 

Grote investeringen zijn en worden gedaan in IT-systemen, web portalen, CDD, Wwft  en Risico analyse work-flow, compliance en ervaren management om zeer efficiënte operationele services te kunnen blijven bieden voor een concurrerende prijs. De faciliteten en know-how die de IQ-EQ Group in Nederland zo opbouwt zullen via de andere vestigingen van de IQ-EQ Group in de europeesche markt worden aangeboden.

Door deze strategische beslissing kunnen de prospects en bestaande klanten ook in de toekomst blijven vertrouwen op een vertrouwde naam.